ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
τ. 1028 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005

Η Β’ Σύνοδος του Βατικανού ανοίγει την Εκκλησία στο μέλλον

 

Σαράντα χρόνια μετά τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού! Γιορτή χαράς αλλά και ανάμνησης που προκαλεί τους καθολικούς όλης της γης. Όχι μόνον αυτούς! Αλλά και τους χριστιανούς που υποδέχτηκαν ή απέρριψαν το γεγονός. Τους εκπροσώπους θρησκειών που απάντησαν σε λογής λογής καλέσματα. Τις κοινότητες των ανθρώπων (κράτη, ενώσεις κρατών, διεθνείς οργανισμούς) που αποδέχτηκαν, με τον τρόπο τους, τα μηνύματα της Συνόδου και τις προσπάθειες της Καθολικής Εκκλησίας κατά τις μετασυνοδικές φάσεις.

Το ερώτημα για μας - ως άτομα, ομάδες ή κοινότητες - παραμένει επίκαιρο και καυτό. Πώς υποδεχτήκαμε τη φωνή και το παράδειγμα της Συνόδου, του ανώτατου οργάνου της Εκκλησίας μας;… Υιοθετήσαμε τα ουσιαστικά διδάγματά της; Ή μείναμε απαθείς, φοβισμένοι ίσως από τις απαιτήσεις της που ταρακουνούν τα πιστεύω μας και τη συμπεριφορά μας; Μήπως μας κυριεύει ή μας αφοπλίζει η σημερινή αδιαφορία, υπόβαθρο του γενικού κλίματος που επικρατεί στο σύνολο της ανθρωπότητας;…

Κατά την περίοδο προετοιμασίας και εξέλιξης της Συνόδου το Περιοδικό δημοσίευσε μελέτες και σχόλια στα πλαίσια του σημαντικού γεγονότος στην τακτική αρθρογραφία του όπως και σε ειδικά τεύχη.

Όπως ζήτησαν οι Επίσκοποι της τοπικής μας Εκκλησίας (Δελτίο, ΙΣΚΙΕ), οι Α.Ο., εκτός από δημοσιευμένα άρθρα ή συνεντεύξεις, εκδίδει σήμερα ένα εορταστικό τεύχος. Επιχειρεί να παρουσιάσει σημαντικές πτυχές τις συνοδικής διδασκαλίας. Μερικοί θα πουν ότι ο πήχυς ανέβηκε πάνω από τις δυνατότητες της πλειοψηφίας του αναγνωστικού κοινού! Άλλοι υπενθύμισαν ότι με ένα ειδικό τεύχος επιστρέφουμε στο παρελθόν! Ίσως λησμονούν την αξία της ιστορίας, κυρίως δεν αντιλαμβάνονται το νόημα της ανάμνησης, ουσιαστικής εμπειρίας του λαού του Θεού κατά την πορεία του!

π. Γαβριήλ Μαραγκός τ.Ι.

 
   


©2005 Catholic Church of Greece